Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): Access denied for user ''@'localhost' (using password: NO) in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 Warning: mysql_real_escape_string(): A link to the server could not be established in /var/www/vhosts/popunie.nl/subdomains/wantijfestival/httpdocs/site/wp-content/plugins/statpress-reloaded/statpress.php on line 1786 EIKENPROCESSIERUPS » Wantijfestival 1995 tot 2011

EIKENPROCESSIERUPS

Links: info over bestrijden van de rups in Dordrecht | Recht: item dat RTV Rijnmond maakte over het onderwerp

PERSBERICHT VAN DE GEMEENTE DORDRECHT                                                                                              7-6-2011
——————————————————————————————————————————————————————————————————-
Het warme voorjaar is een goede voedingsbodem geweest voor de eikenprocessierups. De rups vreet bomen (vooral eikenbomen) kaal en bezorgt mensen huiduitslag, jeuk, rode ogen en zwellingen. De hinder die processierupsen veroorzaken wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door blootstelling aan de haartjes van de rups. Enkele bomen in het Wantijpark zijn helaas ook besmet met de rups.

Met het Wantijfestival in het vooruitzicht op zaterdag 11 en zondag 12 juni, willen wij u graag meer informatie geven over de maatregelen die genomen zijn om contact met de rups te beperken. En welke acties u zelf kunt ondernemen om contact te vermijden en zo een gezond en vooral gezellig Wantijpop/Rainbowpark mee te maken.

Maatregelen
Op maandagavond 6 juni heeft een gespecialiseerd bedrijf samen met de gemeente Dordrecht alle bomen in het Wantijpark gescreend op de aanwezigheid van de processierups en daar waar nodig de haarden ‘weggebrand’. Rond iedere besmette boom is de grond binnen de bladerkroon van de boom volledig afgezet met gekoppelde dranghekken, zodat een bezoeker niet op de grond onder de boom kan gaan zitten. Daarnaast wordt het gras in de directe omgeving van de besmette bomen schoon gezogen met een hondenpoepzuiger door Netwerk. Het voordeel van de hondenpoepzuiger is dat alles wat wordt opzogen in een afgesloten kliko terecht komt.

Wat kunt u zelf doen?
U kunt het beste kleding dragen die de hals, armen en benen bedekt. Dit geldt ook voor kinderen. Wilt u toch op het gras zitten om te luisteren naar de optredens, ga dan niet op de onbedekte grond zitten. Neem een stuk plastic of zeil mee en neem daarop plaats. Gooi dit na afloop in de vuilnisbak. Zo voorkomt u onnodig contact met de haartjes van de eikenprocessierups. Het festival heeft een leuke actie voor alle houders van een persoonlijke OV-chip kaart in petto. Een actie die nu helemaal goed van pas komt.

Festivalchair
Op de website www.jijenikreizen.nl/wantijfestival kunt u een actievoucher downloaden. Op vertoon van deze actievoucher ontvangt u helemaal gratis een unieke Festivalchair op het Wantijfestival. Een handig uit te vouwen krukje zodat u niet op de grond hoeft te zitten. De FestivalChair is vederlicht en 100% recyclebaar, maar ook oersterk door de constructie en de hoge kwaliteit van de gebruikte materialen.

Hoe verlicht je eventuele klachten?
Mocht u toch in aanraking zijn gekomen met de haartjes van de rups, probeer dan niet te krabben of te wrijven, maar probeer de aangedane huid eerst te “strippen” met plakband. Spoel de huid daarna goed met lauw water. Een zachte, verkoelende crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven! Klachten verdwijnen in het algemeen na enkele dagen tot twee weken. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Tip! Kleding vormt een bron van verspreiding. Ze kunnen het beste meteen worden uitgewassen, het liefst op 60 graden. Heeft u vragen over uw gezondheid en de eikenprocessierups, dan kunt u bellen met de GGD Zuid-Holland Zuid op telefoonnummer (078) 770 8500. Of kijk op www.ggdzhz.nl.